Reddingswerkers zijn druk bezig met enorme pijpleidingen water weg te pompen uit een kolenmijn in het zuiden van Turkije. 

De mijn liep dinsdag onder en achttien mijnwekers kwamen diep onder de grond vast te zitten. Familieleden volgen het reddingswerk op de voet.

De viering van de nationale feestdag woensdag voor het stichten van de Turkse republiek is in het hele land afgeblazen. Onder andere een vuurwerkshow en concerten gaan niet door. President Recep Tayyip Erdogan houdt tevens niet de gebruikelijke receptie in zijn paleis.

Erdogan zei dat het niet zou passen de receptie te houden, terwijl in een kolenmijn in het zuiden van het land ingesloten mijnwerkers in angst leven. De president gaat donderdag zelf naar de plek van het mijnbouwongeluk.

Volgens de Turkse autoriteiten is de kans dat de mijnwerkers de ramp hebben overleefd klein, tenzij ze een veilige plaats in de mijn hebben weten te bereiken. Gevreesd wordt dat ze anders zijn verdronken omdat het water plotseling de mijn instroomde.

Arbeidsomstandigheden

Dinsdag wisten twintig kompels zich nog in veiligheid te brengen. Volgens de reddingsdiensten werd de overstroming veroorzaakt door een gebarsten pijp. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

Het incident bij de mijn heeft opnieuw vragen doen rijzen over de arbeidsomstandigheden van mijnwerkers in Turkije.

Mijnrampen

Het land heeft vaker te maken met mijnrampen. In mei kwamen in het West-Turkse Soma 301 mijnwerkers om het leven en raakten ruim honderd mensen gewond.

De ramp was het gevolg van een explosie, die zou zijn ontstaan na een defect in elektrische apparatuur. De regering zou eerdere klachten over de veiligheid in de mijn hebben genegeerd. Volgens de vakbonden zijn de mijnen gevaarlijk en de werkomstandigheden slecht.