Nieuw-Zeelanders mogen nieuwe vlag kiezen

Inwoners van Nieuw-Zeeland kunnen zich binnenkort in twee referenda uitspreken over een nieuwe vlag voor het land, melden Nieuw-Zeelandse media woensdag. 

Premier John Key wil de huidige donkerblauwe vlag met de Britse Union Jack in een hoek en enkele rode sterren, inwisselen voor een ander model.

Zijn voorkeur gaat uit naar een zwarte vlag met daarop een wit varenblad. Dat is ook al het symbool van nationale sportteams zoals het rugbyteam.

Eind volgend jaar moeten er drie of vier nieuwe ontwerpen op tafel liggen waarover de bevolking zich in een eerste referendum mag uitspreken.

In een tweede publieke stemming in 2016 mogen de Nieuw-Zeelanders dan kiezen tussen het nieuwe ontwerp en de oude vlag. De kosten voor de referenda en het ontwerpen en promoten van de nieuwe vlaggen worden geschat op omgerekend 16,2 miljoen euro.

Onafhankelijk

De centrumrechtse Nationale Partij van Key won afgelopen maand de verkiezingen, waardoor hij aan een derde termijn kon begonnen. ''Ik denk dat het nu de juiste tijd is voor Nieuw-Zeeland om te overwegen het ontwerp te veranderen in een dat beter onze status weergeeft als modern, onafhankelijk land'', zei de minister-president.

Hij verkondigde eerder dat de huidige vlag wat hem betreft symbool staat voor een ''koloniaal en postkoloniaal tijdperk dat voorbij is.''

Nieuw-Zeeland was tot 1947 een kolonie van Groot-Brittannië en is nog lid van het Gemenebest van Naties, het vroegere Brits Gemenebest. De Britse koningin Elizabeth is daardoor officieel staatshoofd van Nieuw-Zeeland.

Lees meer over:
Tip de redactie