Tientallen Iraaks-Koerdische peshmerga's en rebellen van het Vrije Syrische Leger hebben woensdag de Syrische stad Kobani bereikt.

De rebellen vechten mee met de Koerden in de stad die strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De peshmerga's uit Irak zijn dinsdag per vliegtuig of over land naar Turkije gegaan. Ze zijn goed bewapend en mogen van Turkije van een vliegveld in het zuidoosten van Turkije over land naar de grens bij Kobani reizen.

Turkije houdt zich tot nu toe afzijdig in het conflict, maar gaf de Iraakse strijders toegang om via Turkije te reizen. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu was dat de enige manier waarop zij Kobani konden bereiken.

Gematigde tak 

Naast de peshmerga's arriveerde woensdag ook een groep van Syrische rebellen in Kobani. Ze maken deel uit van een gematigde tak van het Vrije Syrische Leger, de rebellengroep die sinds 2011 strijdt tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Ze hebben de Turkse grensplaats Mursitpinar als hun uitvalsbasis en reisden vanuit daar naar Kobani. De strijders worden door de lokale bevolking met gejuich onthaald bij de Turkse grens.

Kobani wordt al geruime tijd bedreigd door de extremisten van IS. De peshmerga's behoren tot de belangrijkste tegenstanders van IS aan het front in het noorden van Irak en het noorden van Syrië. De Verenigde Staten voeren sinds enkele weken luchtaanvallen uit de op de stad, waarbij meerdere IS-doelen zijn geraakt. 

Bloedbad

In Irak heeft Islamitische Staat woensdag ondertussen opnieuw een bloedbad aangericht. Dertig mannen in Hit, een stadje ten westen van Bagdad, werden op een rij gezet en geëxecuteerd, zei een lokale politicus. 

De slachtoffers waren soennitische stamleden en veiligheidstroepen die zich de afgelopen maanden tegen IS verzetten. Ze werden gevangengenomen toen IS in oktober hun woonplaats innam.

AchtergrondenOpmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet l Strijd tegen IS zet Koerden op de kaart l Vijf vragen over het beleg van Kobani