De Zambiaanse president Michael Sata is op 77-jarige leeftijd overleden in Londen.

Dat bevestigt de Zambiaanse regering woensdagochtend (Nederlandse tijd).

Roland Msiska, secretaris van het Zambiaans kabinet zegt volgens persbureau AP dat Sata in het King Edward VII ziekenhuis in Londen is overleden. 

Sata lag daar sinds 19 oktober om geholpen te worden aan een nog onbekende ziekte. Sata overleed in het bijzijn van zijn vrouw, Christine Kaseba, en andere familieleden. Sinds zijn ziekbed was er nog geen update naar buiten gekomen over zijn situatie en waarnemend president Edgar Lungu liet de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid van Groot-Brittanië afgelopen week gewoon doorgaan.

Gevolgen

Het Zambiaanse kabinet is woensdag direct bij elkaar gekomen om de politieke gevolgen van het overlijden van Sata te bespreken. Zo moeten er volgens de grondwet binnen negentig dagen presidentsverkiezingen worden gehouden. "Ik roep een ieder op kalm, verenigd en vreedzaam te blijven in deze moeilijke periode", aldus regeringswoordvoerder Msiska.

Over een eventuele waarnemer voor Sata's positie is nog niets bekendgemaakt. Toen Sata eerder deze maand naar Londen werd gebracht werd minister van defensie Lungu benoemd tot waarnemend president. Vicepresident is Guy Scott, een blanke Zambiaan wiens benoeming in 2011 voor onrust zorgde onder de bevolking. Scott was eerder minister van landbouw en heeft daarvoor gewerkt op het ministerie van financiën.

Sinds Sata enkele maanden geleden plots niet meer in het openbaar verscheen deden er al geruchten de ronde dat hij ernstig ziek zou zijn. Oppositiegroepen vroegen zich toen al hardop af of Sata wel fit genoeg was om leiding te geven aan het land. Op 19 september sprak Sata bij de opening van het nieuwe politieke jaar. Hij maakte toen grappen over zijn slechte gezondheid. "Ik ben nog niet dood", verkondigde de president. 

Sata werd in 2011 verkozen tot president van Zambia.