Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagmiddag (plaatselijke tijd) al meteen op de eerste dag van het staatsbezoek aan Japan een ontmoeting gehad met de Nederlandse gemeenschap.

In een korte toespraak aan het slot van de samenkomst sprak de koning van een ''emotioneel moment" bij zijn terugkeer in ''dit prachtige land."

Willem-Alexander is er de afgelopen jaren al vaak geweest, en hij maakte duidelijk blij te zijn om zijn eerste staatsbezoek buiten Europa aan Japan te kunnen brengen.

Keizer Akihito

Willem-Alexander en Máxima zijn woensdagmorgen (plaatselijke tijd) aan het begin van hun staatsbezoek aan Japan bij het Keizerlijk Paleis in Tokio verwelkomd door keizer Akihito en keizerin Michiko.

Het koningspaar werd vervolgens voorgesteld aan leden van de keizerlijke familie, onder wie kroonprinses Masako. Het was voor het eerst in vijf jaar dat zij weer aan zo'n ceremonie deelnam.

Mede daardoor was de belangstelling van de Japanse media voor de aankomst van het Nederlandse bezoek overweldigend, met bijna 150 journalisten, fotografen en cameramensen.

Schoolkinderen

Op het voorplein van het paleis stonden ook Nederlandse en Japanse schoolkinderen opgesteld. ''Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen", zei keizer Akihito in een toespraak later op de dag.

Akihito vond het hoogst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan door de oorlog zijn beschadigd.

Willem-Alexander beaamde de woorden van de keizer dat de oorlog nooit vergeten mag worden. ''Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen", zei de vorst.

Ereschulden 

Stichting Japanse Ereschulden liet woensdag weten niet ontevreden te zijn over de woorden van Japanse keizer Akihito tijdens het staatsbanket woensdagochtend met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Volgens voorzitter Jan van Wagtendonk kan die goodwill de basis vormen om verder in gesprek te gaan. Hij hoopt uiterlijk op 15 augustus 2015 schulderkenning, een spijtbetuiging en compensatie van Japan te krijgen. Dan is het 70 jaar geleden dat Japan capituleerde.

Volgens Van Wagtendonk zijn er nog zo'n 60.000 Nederlandse slachtoffers van de Japanse bezetting in het toenmalige Nederlands Indië in leven. Verder zegt Van Wagtendonk 'verheugd' te zijn over de toespraak van koning Willem-Alexander.

'Vergelijkbare woorden heb ik in een persoonlijke brief aan de koning geschreven", stelt de voorzitter. "De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken had al toegezegd deze woorden over te brengen. Ik ben verheugd dat dat ook gebeurd is.''

Designmuseum

Het koningspaar heeft ook een bezoek gebracht aan het futuristische designmuseum 21_21. Dat in 2007 geopende hippe museum moet dienen als een platform voor vormgeving, en een onderzoekscentrum.

Het koningspaar bekeek er een deel van de tentoonstelling The Fab Mind: Hints of the Future in a Shifting World, waarbij ze onder meer oog in oog kwam te staan met de Truien van Loes. Dat is een presentatie van het werk van de inmiddels 80-jarige Loes Veenstra uit de Rotterdamse wijk Charlois die sinds 1955 al meer dan 550 truien heeft gebreid.

Die zijn enkele jaren geleden gedocumenteerd en vastgelegd in een kunstproject. Het project won vorig jaar de Nederlandse Design Prijs. Aansluitend hadden koning en koningin een korte besloten ontmoeting met onder meer vertegenwoordigers van Dutch Design in Tokio.

Bekijk beelden van het bezoek: 

Staatsbanket

Op het middagprogramma staat ook nog een bezoek aan een shinto heligdom en een boeddhistische tempel. Woensdagavond wordt het gezelschap weer verwacht in het Keizerlijk Paleis voor het staatsbanket, waar de keizer een welkomstwoord houdt en Willem-Alexander een toespraak houdt.