Zo'n 100.000 Hongaren zijn dinsdagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen plannen voor een internetbelasting.

Premier Viktor Orbán wil met het belasten van dataverkeer meer inkomsten genereren. In het wetsontwerp voor de begroting van 2015 staat een tarief van 150 forint (40 eurocent) per gigabyte.

Internetproviders moeten die belasting betalen. Het is aan de providers of ze die belasting ook aan consumenten zullen doorberekenen.

Het was veruit de grootste protestbetoging in Boedapest sinds de centrumrechtse coalitie van Orbán in 2010 aan de macht kwam. De manifestatie was georganiseerd via Facebook.

De betoging richtte zich ook tegen andere maatregelen die volgens de betogers de democratie ondermijnen en de relaties met de Europese Unie verstoren.

Eerder op dinsdag uitte Brussel al ferme kritiek op de plannen voor internetbelasting. Een woordvoerder van Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemde het "de jongste stap om de vrijheid in Hongarije in te dammen".

D66-Europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Marietje Schaake hebben vragen gesteld aan de Europese Commissie over het "ontzettend slechte" voorstel. Zij vrezen onder meer dat de belasting investeerders zal afschrikken en het voor lagere inkomens te duur wordt om te internetten.