De politie van de Braziliaanse deelstaat São Paulo heeft in de periode januari tot september meer mensen gedood dan in dezelfde periode de afgelopen tien jaar. 

Het aantal slachtoffers is zelfs twee keer zo hoog als vorig jaar. Dat heeft het departement voor openbare veiligheid dinsdag bekendgemaakt.

Bij confrontaties met de politie kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 478 mensen om het leven. Dat is bijna twee keer zoveel als een jaar eerder, toen 240 mensen werden gedood. Tien agenten sneuvelden bij het uitoefenen van hun functie. Dat is het laagste aantal in tien jaar.

Volgens José Vicente da Silva, van het Centre of Advanced Security Studies, is het toegenomen aantal mensen dat wordt gedood door de politie toe te schrijven aan de alles-of-niets-houding van criminelen.

"In plaats zich over te geven aan de politie, openen criminelen liever het vuur. Dat veroorzaakt de stijging", zei hij. "Om te voorkomen dat ze worden opgepakt, gaan ze liever de confrontatie met de politie aan. Het is een zorgwekkende situatie en het openbaar ministerie moet bij elke zaak nagaan of het legitiem was."