De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de groeiende spanningen tussen Israël en de Palestijnen. 

Dit is dinsdag vernomen van diplomaten bij het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie in New York.

Het kabinet-Netanyahu liet maandag weten dat het de planning van duizend nieuwe woningen voor Joodse kolonisten gaat versnellen. Het koloniseren van bezet gebied is in strijd met het volkenrecht.

De illegale nederzettingen zijn een van de belangrijkste struikelblokken voor een vredesregeling in het Midden-Oosten.

Ook zijn er steeds meer bezoeken van orthodoxe joden, onder wie politici, aan de Tempelberg in Jeruzalem. Dat is voor moslims het op twee na belangrijkste heiligdom, na Mekka en Medina. Het komt in Oost-Jeruzalem vrijwel elke nacht tot botsingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse betogers.

Busverbod

Dinsdag werd ook bekend dat het Israëlische Openbaar Ministerie onderzoek gaat doen naar een besluit van minister van Defensie Moshe Yaalon. 

Palestijnse arbeiders die vanuit de Westoever naar Israël reizen voor hun werk, kunnen binnenkort niet langer tegelijkertijd met Israëlische kolonisten reizen met de bus. Ook mogen de Palestijnen alleen via bepaalde militaire controleposten naar de Westoever.

Het Israëlische ministerie van justitie zegt dinsdag dat procureur-generaal Yehuda Weinstein Yaalon heeft gevraagd zijn orders toe te lichten. Het besluit moet op 9 november van kracht worden.

Volgens de woordvoerder van Yaalon zijn de orders erop gericht aanslagen van militanten te voorkomen en beter toezicht te kunnen houden op de arbeiders.

Risico

"Er geldt geen verbod om samen met Israëliërs met de bus te reizen. Het enige is dat de arbeiders terug moeten keren via dezelfde controlepost die ze bij binnenkomst gebruikten, zodat er toezicht kan worden gehouden en het risico op een aanslag wordt verkleind."

Volgens de Israëlische rechtengroep B'Tselem komt het verbod echter neer op discriminatie van de Palestijnen, die nu feitelijk niet meer met de bus kunnen. De organisatie noemt het een nauwelijks verhulde poging om "tegemoet te komen aan de eis voor rassenscheiding in bussen".

Oren Hazan, afkomstig uit de nederzetting Ariel op de Westoever, is blij met de plannen van Yaalon. Volgens hem zijn die tot stand gekomen na maanden lobbyen door joodse kolonisten uit de regio.

Veiligheid

Volgens hem is het besluit vooral genomen omwille van de veiligheid, omdat Israëlische vrouwen geregeld zouden worden aangerand door Palestijnse arbeiders. Van discriminatie is geen sprake aldus Hazan. "Als je naar de Amerikaanse grens gaat zonder visum mag je ook niet naar binnen."

Dagelijks reizen duizenden Palestijnen naar Israël voor hun werk.

Dossier Midden-Oosten