Betogers Hongkong zinspelen op overleg met Peking

Demonstranten die al een maand in Hongkong protesteren voor meer democratie willen met hoogwaardigheidsbekleders van de Chinese Communistische Partij praten. 

Dat heeft protestleider Alex Chow dinsdag gezegd. De betogers zinspeelden op de mogelijkheid dat dit overleg leidt tot beëindiging van de protesten.

Chow riep de regering van Hongkong op de Chinese premier Li Keqiang uit te nodigen voor een onderhoud met de demonstranten.

De regeringsleider kan dan 'een directe dialoog voeren met de studenten en burgers van Hongkong, zodat de inwoners en studenten hun kijk op de zaak kunnen delen'.

Illegaal

Het is niet duidelijk hoe Peking op het aanbod zal reageren. De Chinese regering heeft de protesten herhaaldelijk als illegaal bestempeld en beschuldigde 'buitenlandse krachten' ervan de onrust in Hongkong aan te wakkeren.

De demonstranten houden sinds vorige maand enkele straten in Hongkong bezet. De betogers hekelen plannen van de landelijke regering om een college van 1.200 personen kandidaten te laten selecteren die mogen deelnemen aan verkiezingen voor het leiderschap van Hongkong in 2017. De betogers willen dat burgers zelf kandidaten mogen kiezen.

Lees meer over:
Tip de redactie