De Duitse extreemrechtse beweging Hooligans gegen Salafisten (HoGeSa) is van plan ook in het centrum van Berlijn van zich te laten horen. 

De 'hooligans tegen salafisten' is op internet ontstaan en bij een eerste grote betoging afgelopen zondag in Keulen kwam het al snel tot gewelddadige confrontaties met de politie. Meer dan veertig agenten raakten gewond en er werden zeker zeventien arrestaties verricht.

Na dit 'succes' in Keulen willen de hooligans nu ook naar bijvoorbeeld Hamburg en 15 november naar de Brandenburger Tor in de hoofdstad Berlijn, melden Duitse media.

HoGeSa heeft Berlijn om de mogelijkheid te demonstreren gevraagd en de autoriteiten daar zoeken nu uit of een verbod wettelijk mogelijk is.

Verbieden

Het recht op verzameling is in Duitsland scherp geregeld en het verbieden van demonstraties is daarom moeilijk. Politici hopen dat het recente geweld in Keulen voldoende is om een verbod te kunnen afkondigen.

De via internet verspreide dreiging dat Keulen slechts het begin was, nemen ze zeer serieus in Berlijn. ''De rechtsstaat moet alle middelen aanwenden om te voorkomen dat het militante geweld dat we in Keulen hebben gezien, zich herhaalt'', aldus CDU-senator Frank Henkel.

Berlijnse muur

De hoofdstad houdt ook rekening met een betoging van hooligans op 9 november, de dag waarop 25 jaar geleden de Berlijnse muur viel. Oproepen daartoe circuleren op internet en via sociale media maar een vergunning is niet aangevraagd. De politie bereidt zich voor op een massale inzet van agenten.

Ook Hamburg lijkt zijn borst nat te kunnen maken. De hooligans - een mengelmoes van voetbalrelschoppers en neonazi's - willen hun betoging beginnen in de Sternschanze, het centrum van linkse en autonome krachten in de stad.

De organisator van de mars rekent op vijfhonderd deelnemers maar op internet hebben zich al duizenden belangstellenden gemeld.

Linkse groepen in de stad hebben al tegenacties aangekondigd. ''Als het klopt, weten jullie wat je moet doen. Groepen vormen en nazi's de stad uit jagen'', aldus een oproep op een antifascistische Facebookpagina.