President Italië gehoord in maffiaproces

De Italiaanse president Giorgio Napolitano (89) is dinsdag in het presidentieel paleis in Rome gehoord als getuige in het proces over banden tussen de maffia en de staat in de jaren 90. 

Wat hij precies heeft gezegd tijdens het unieke verhoor is niet bekend. Het vond plaats achter gesloten deuren. Journalisten en andere nieuwsgierigen hadden zich verzameld op het plein bij het paleis.

Justitie onderzoekt onder meer of politici en politie in gesprek zijn geweest met maffiabazen na de moord in 1992 op Giovanni Falcone, de maffiajager van justitie. De gesprekken zouden zijn gevoerd om het geweld de kop in te drukken. Napolitano was in die periode voorzitter van de Italiaanse Tweede Kamer.

De in 1993 gearresteerde maffiabaas Totò Riina, inmiddels al tien keer tot levenslang veroordeeld, had gevraagd bij het verhoor aanwezig te mogen zijn. De rechtbank in Palermo wees zijn verzoek deze maand af wegens de bijzondere positie die de president krachtens de grondwet heeft.

Ook zouden er volgens de rechtbank problemen kunnen ontstaan met ''de openbare orde en de nationale veiligheid''.

Riina had zich bij zijn verzoek beroepen op jurisprudentie van het Europees Hof voor de Mensenrechten. Dat heeft bepaald dat een verdachte het recht heeft bij zijn eigen proces aanwezig te zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie