Rusland gaat verkiezingen rebellen Oost-Oekraïne erkennen

Verkiezingen die pro-Russische rebellen in november willen houden in het oosten van Oekraïne, zullen erkend worden door Rusland. 

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dinsdag bekend gemaakt meldt de BBC

Volgens Lavrov is het erkennen van de uitslag van de verkiezingen belangrijk in het proces om de autoriteit in het gebied te legimiteren. 

De uitspraak komt vlak na een verzoek van Oekraïne aan Rusland om druk te zetten op de rebellen om geen verkiezingen te houden. Lavrov reageerde echter dat "we verwachten dat de verkiezingen door zullen gaan zoals afgesproken en dat de uitslagen dan vanzelfsprekend erkend zullen worden door Rusland."

Een Oekraiense diplomaat liep daarop aan persbureau AFP weten dat het steunen van de verkiezingen in Oost-Oekraïne de vredesproces tussen beide landen zal ondermijnen. 

In de rest van Oekraïne staan de pro-Westerse partijen op voorsprong in de voorlopige uitslagen van de algemene verkiezingen die zondag in Oekraïne gehouden werden. Ondertussen duurt de strijd tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraiense leger voort in de regio`s Loehansk en Donetsk.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie