Buurlanden van Syrië hebben de internationale gemeenschap dringend om hulp gevraagd vanwege het enorme aantal vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde land.

Ze deden dat tijdens de bijeenkomst dinsdag in Berlijn waar vertegenwoordigers van veertig landen en organisaties praten over het probleem van de Syrische vluchtelingen. Maar weinig deelnemers deden echter concrete financiële toezeggingen.

Een van de deelnemers, premier Tammam Salam van Libanon, verklaarde dat zijn land de grens van wat het aan vluchtelingen kan opnemen, heeft bereikt. Hij riep andere landen op financieel bij te springen en meer vluchtelingen op te vangen.

Naar schatting zijn tussen de drie en vijf miljoen Syriërs naar een buurland gevlucht. De meeste van hen, meer dan 1,5 miljoen, zijn naar Turkije gegaan.

Libanon

In Libanon zijn meer dan 1 miljoen Syrische vluchtelingen, waardoor het inwonertal van het land ten noorden van Israël met ongeveer een kwart is gestegen. Naar Jordanië zijn meer dan 600.000 Syriërs gevlucht.

Irak heeft sinds de opmars van Islamitische Staat (IS) een dubbel probleem: bij de Syrische vluchtelingen komen nu ook de mensen die in eigen land ontheemd zijn geraakt. Meer dan zes miljoen Syriërs zijn in eigen land op de vlucht voor de oorlog.

Jordanië

Jordanië zucht onder de belasting. Het aantal patiënten in ziekenhuizen is met 250 procent gestegen sinds in 2011 de Syrische burgeroorlog uitbrak. De vraag naar water is met 16 procent gestegen in Jordanië, dat voor de oorlog al met een enorm gebrek aan water had te kampen.

De competitie om de schaarse arbeidsplaatsen zorgt ook voor sociale spanningen. ''Hoe lang houdt Jordanië dit nog vol?'', vroeg de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Judeh, dinsdag in Berlijn.

Humanitaire noodhulp

De internationale gemeenschap heeft tot nu toe vooral humanitaire noodhulp verstrekt. Omdat een einde van de oorlog in Syrië voorlopig niet in zicht is, gaat men zich meer richten op stabilisering van de situatie in de landen waar vluchtelingen worden opgevangen. Er moet worden geïnvesteerd in scholen, ziekenhuizen en infrastructuur.

Gastland Duitsland zegde op de donorconferentie 500 miljoen euro toe voor de periode 2015-2017. Voor het lopende jaar geeft Berlijn 140 miljoen extra aan Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Verder bleven de beloftes vaag. Nederland besteedde in het verleden al tientallen miljoenen aan Syrische vluchtelingen en doneerde in Berlijn niets extra.