Nieuw verkozen burgemeester Toronto eindigt Ford-tijdperk

De omstreden familie Ford heeft de strijd om het burgemeestersambt in de Canadese stad Toronto verloren. De voormalige presentator van een radioprogramma, John Tory, won er maandag de burgemeestersverkiezingen.

Dankzij de vertrekkende burgemeester Rob Ford stond Toronto de afgelopen jaren volop in de belangstelling. De zwaarlijvige en grofgebekte Ford zorgde doorlopend voor ophef door zijn drank- en drugsgebruik.

Ook zou hij op het gemeentehuis hebben gefeest met een prostituee.

Ondanks de schandalen was Ford van plan opnieuw deel te nemen aan de verkiezingen. Door de ontdekking van een maagtumor moest hij echter noodgedwongen zijn broer Doug naar voren schuiven als kandidaat. Ford was uiteindelijk niet opgewassen tegen Tory.

'Schande'

De gemeenteraad van de stad is vermoedelijk niet rouwig dat de familie Ford er binnenkort niet langer de scepter zwaait. Raadsleden besloten vorig jaar al met grote meerderheid de controversiële burgemeester bevoegdheden af te pakken.

De raad vond dat Ford de stad te schande maakte. De politici hoopten de burgemeester over te halen af te treden, omdat ze zelf niet bij machte waren hem te ontslaan. Dat lukte uiteindelijk niet: Ford bleef gewoon zitten.

Niet alleen de gemeenteraad leek een punt te willen zetten achter het tijdperk-Ford. Alle grote kranten in de miljoenenstad steunden rivaal Tory.

Bekijk beelden:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie