De Amerikaanse landmacht is begonnen met het isoleren van militairen die terugkeren uit gebieden waar ebola voorkomt.

Ook als er geen reden is om aan te nemen dat sprake is van besmetting, moeten zij 21 dagen in isolatie doorbrengen.

Een groep militairen die afgelopen weekend terugkeerde uit Liberia is "in een afgescheiden gedeelte" van een legerbasis ondergebracht, zei een woordvoerder van de landmacht maandag.

Het leger wil het woord quarantaine niet gebruiken, maar de woordvoerder benadrukte dat de militairen niet mogen vertrekken.

Het besluit van de landmacht is opvallend. De regering van de Verenigde Staten probeerden de afgelopen dagen juist te voorkomen dat gezondheidswerkers die terugkeren uit getroffen gebieden preventief in quarantaine worden geplaatst.

Een Amerikaanse verpleegkundige zwengelde de discussie over de maatregel aan, omdat ze na terugkomst uit West-Afrika tegen haar zin onder quarantaine is geplaatst. De medewerkster van Artsen zonder Grenzen stelt dat haar burgerrechten worden geschonden.

'Niet in aanraking'

In West-Afrika zijn zo'n zevenhonderd Amerikaanse militairen actief. Ze bouwen daar onder meer medische faciliteiten. Volgens functionarissen van het ministerie van Defensie komen de manschappen daarbij niet in aanraking met ebolapatiënten.

Het afzonderen van terugkerende militairen is dan ook vooral bedoeld als voorzorgsmaatregel. De landmacht benadrukt dat het de militairen tijdens hun isolement aan niets ontbreekt. Zo hebben ze toegang tot sportfaciliteiten, telefoons en internet. Alleen fysiek contact met familieleden is niet toegestaan.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola | Dossier ebola