Mensen die gevaar lopen het ebolavirus op te lopen, zouden vrijwillig thuis in quarantaine moeten gaan. Maar de meeste gezondheidswerkers die uit West-Afrika terugkomen, moeten wel dagelijks gecontroleerd worden. 

Dit zei maandag Thomas Frieden, de chef van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centra voor Ziektebeheersing en Preventie).

Frieden heeft richtlijnen opgesteld die de risicodragers in categorieën indelen, zoals 'hoog risico', 'enig risico' en 'laag maar niet zonder risico'.

Hoog risico is de groep die mogelijk door slechte of falende bescherming of door andere redenen mogelijk zijn blootgesteld aan het virus. De meeste gezondheidswerkers die in West-Afrika zijn geweest en terugkeren vallen in de groep 'enig risico'. Verplegers of artsen die in de VS ebolapatiënten behandelen, vallen in de groep 'laag maar niet zonder risico'.

Ophef

Er is wereldwijd ophef over de isolatie van mogelijke dragers van het virus of het weren van mensen die in de West-Afrikaanse haarden van ebola zijn geweest. Een Amerikaanse verpleegkundige, Kaci Hickox, heeft zich met succes juridisch verzet tegen haar wekenlange quarantaine. Ze mag eindelijk naar huis, bleek maandag.

VN-chef Ban Ki-moon heeft maandag reisbeperkingen tegen mensen die uit West-Afrika zijn vertrokken, gehekeld. De beperkingen opgelegd aan die mensen belemmeren de bestrijding van de ziekte.