Cuba bouwt eerste kerk in 55 jaar

Voor het eerst sinds een revolutie Cuba 55 jaar geleden omvormde tot communistische staat heeft Havana toestemming gegeven om een nieuwe kerk te bouwen. 

Dat heeft de katholieke kerk van Cuba maandag laten weten. Volgens deskundigen is het nieuws een teken dat de betrekkingen tussen het Vaticaan en de Cubaanse regering verbeterd zijn.

De bouw van de nieuwe kerk wordt gefinancierd door katholieken uit de Amerikaanse stad Tampa in Florida. Het kerkgebouw zal verrijzen in het stadje Sandino, in de westelijke provincie Pinar del Río. Er kunnen zo'n tweehonderd mensen in.

De katholieke kerk staat al decennia op gespannen voet met de regering in Havana, die religie als 'opium van het volk' beschouwt. De afgelopen jaar zijn de betrekkingen er echter voorzichtig op vooruit gegaan.

Paus Johannes Paulus II en zijn opvolger Benedictus XVI bezochten het eiland. Daarnaast heeft Havana een kerstvakantie ingevoerd, mogen missen tegenwoordig worden uitgezonden via staatsmedia en is het voor leden van de Communistische Partij niet langer verboden om lid van de kerk te zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie