De speciale onderzoeker voor Noord-Korea van de Verenigde Naties dringt er bij de VN-Veiligheidsraad sterk op aan om Noord-Korea door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof (ICC). 

Marzuki Darusman wil dat Pyongyang rekenschap aflegt voor de enorme mensenrechtenschendingen in het communistische land. Dat blijkt uit documenten die maandag in handen zijn gekomen van persbureau AP.

Het verslag van Darusman wordt dinsdag gepresenteerd. De VN-onderzoeker roept lidstaten op de verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen te arresteren, mochten zij zich in het buitenland begeven.

De uitlatingen van Darusman volgen op recent toegenomen internationale druk op Pyongyang om iets te doen aan de gruwelijke mensenrechtenschendingen. In februari presenteerde een onderzoekscommissie van de VN een rapport waarin Noord-Korea werd beticht van 'nazi-achtige praktijken'.

Complot

In het communistische land zouden onder meer moord, slavernij, marteling, opsluiting, verkrachting, gedwongen abortus, seksueel geweld en vervolging om politiek, religie, ras en sekse plaatsvinden. De onderzoekscommissie riep toen ook op om Pyongyang voor het ICC te slepen.

Noord-Korea ontkent de beschuldigingen en zegt dat het in het land prima is gesteld met de mensenrechten. De gruwelverhalen zouden door de Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn verzonnen als onderdeel van een complot om het Noord-Koreaanse regime ten val te brengen, aldus Pyongyang.

Alle berichten over Noord-Korea in ons nieuwsdossier