Leger Egypte bewaakt belangrijke gebouwen

Het Egyptische leger heeft opdracht gekregen om samen met de politie belangrijke gebouwen en installaties in Egypte te beschermen tegen terreuraanvallen.

 De marsorders komen van president Abdel-Fattah el-Sissi en zorgen ervoor dat de zichtbaarheid van het leger in het alledaagse leven toeneemt.

In het decreet van de president staat dat het leger de politie de komende twee jaar moet ondersteunen. In die periode worden de gebouwen en installaties aangemerkt als militaire installaties.

Personen die aanslagen op de gebouwen plegen kunnen vervolgens worden berecht door militaire tribunalen.

De afgelopen tijd is het aantal aanslagen door extremisten tegen het leger en de politie fors toegenomen. Afgelopen weekeinde kwamen bij een aanslag in het noorden van de Sinaï dertig militiaren om het leven. Het was de dodelijkste aanslag op het Egyptische leger in tientallen jaren.

Avondklok

Naar aanleiding van die aanval besloot El-Sissi een avondklok in te stellen. Bovendien gaan er geruchten dat de Egyptische regering inwoners van de Sinaï wil evacueren, om zo het leger meer bewegingsvrijheid te geven.

Extremisten hebben herhaaldelijk aanslagen gepleegd op gaspijpleidingen, hoogspanningsmasten en telefooncentrales. El-Sissi heeft gezworen de strijd met de extremisten aan te gaan, die volgens hem het voortbestaan van de staat bedreigen.

Zaterdag beschuldigde hij 'buitenlandse krachten' ervan een aandeel in de aanslagen te hebben. Hij zei toegewijd te zijn aan vrijheid en democratie, zolang dat de nationale belangen niet schaadt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie