Jongen (5) met mogelijk ebola naar ziekenhuis New York

In New York is een vijfjarige jongen met ebolaverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Hij was zaterdag met zijn ouders teruggekeerd uit het West-Afrikaanse Guinee. Na onderzoek bleek hij niet besmet te zijn.

Dat melden Amerikaanse media, waaronder ABC News. Guinee is een van de landen in West-Afrika waar het ebola-virus momenteel heerst.

De jongen werd zondagavond overgebracht naar het Bellevue ziekenhuis na koortsklachten. Bij aankomst leek hij in eerste instantie niet ziek te zijn, maar maandagochtend heeft hij alsnog koorts gekregen.

De jongen is in het ziekenhuis op een speciale afdeling opgenomen waar hij momenteel werd getest op ebola. Maandagavond bleek de test negatief, aldus persbureau AP.

De jongen wordt wel nog in het ziekenhuis gehouden, omdat de artsen voor de zekerheid meerdere testen willen doen.

Verpleegkundige

Een Amerikaanse verpleegkundige die zich eerder verzette tegen haar ebola-quarantaine in New York, mocht maandag weer naar huis. Dit heeft The New York Times gemeld op gezag van de gouverneur van New York.

De vrouw hamerde erop dat zij geen symptomen van ebola heeft en dat haar mensenrechten worden geschonden door de opsluiting. Kaci Hickox van Artsen zonder Grenzen had een advocaat in de arm genomen om haar 21 dagen durende isolatie aan te vechten.

De vrouw deed zondag vanuit een isolatietent telefonisch haar beklag bij CNN. "De eerste twaalf uur was ik in shock, nu ben ik kwaad", zei Hickox, die in Sierra Leone ebolapatiënten bijstond. "Ik vertoon geen symptomen en ben fysiek sterk", aldus Hickox, die naar eigen zeggen "emotioneel uitgeput" is.

Haar isolatietent in New Jersey zou niet beschikken over een douche, televisie of leesmateriaal, waardoor Hickox maar eigen zeggen vooral naar de muren staart. Het ziekenhuis bestrijdt dat: de verpleegkundige zou toegang hebben tot haar telefoon, een computer, kranten en tijdschriften.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie