5 jaar cel

Aanklager zaak Pistorius in beroep

De aanklagers in de zaak van de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius gaan in beroep tegen de door de rechter opgelegde straf van vijf jaar cel.

Pistorius kreeg vijf jaar cel vanwege het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. De strafmaat volgde op een veroordeling voor dood door schuld. Aanklager Gerrie Nel had een straf van tien jaar cel geëist.

Het beroep richt zich ook tegen het oordeel dat er sprake was van doodslag. Pistorius was in eerste aanleg moord ten laste gelegd, maar daar ging rechter Thokozile Masipa niet mee akkoord. 

De rechter achtte niet bewezen dat Pistorius zijn vriendin doelbewust had doodgeschoten. Hij kon hebben gedacht dat zij een inbreker was, zo werd geoordeeld.

Pistorius schoot het Zuid-Afrikaanse fotomodel in februari vorig jaar dood door de badkamerdeur. Volgens de rechter deed een hogere celstraf geen recht aan de door Pistorius gepleegde misdaad.

Tien maanden

Onder de huidige voorwaarden moet Pistorius, die direct na de uitspraak aan zijn celstraf is begonnen, tien maanden in de gevangenis verblijven. Het restant van zijn straf mag hij middels huisarrrest uitzitten.

De familie van Steenkamp liet na de bekendmaking van de strafmaat al weten de straf te accepteren. Ook de familie en verdediging van Pistorius kon zich vinden in het oordeel van de rechter.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie