China overweegt afschaffing doodstraf bij lichte delicten

China schrapt mogelijk de doodstraf voor negen delicten. Onder meer valsemunters en smokkelaars van nucleair materiaal riskeren dan niet langer hun hoofd, meldt de staatspers.

De commissie terzake van het Chinese Volkscongres heeft van een aantal Congresleden een voorstel daartoe ontvangen.

De indieners willen illegale fondsenwerving, valsemunterij, smokkel van vals geld, wapens, munitie en nucleair materiaal, souteneurschap en het dwingen van mensen tot prostitutie niet langer met de dood bestraffen.

Datzelfde geldt voor twee vergrijpen in oorlogstijd: beletten van de uitvoering van militaire taken en geruchten verspreiden om de bevolking in de war te brengen.

Executies

China kent nu nog 55 misdrijven waarop de doodstraf staat. Daaronder zijn enkele economische delicten als verduistering en omkoping, maar daarvoor legt de rechter vrijwel nooit de hoogste straf op. Voor moord, inbraak, verkrachting en drugsgerelateerde vergrijpen gebeurt dat nog wel geregeld.

De regering in Beijing wil het aantal terechtstellingen verminderen. China executeert ieder jaar meer mensen dan alle andere landen van de wereld samen.

Volgens mensenrechtenorganisatie Dui Hua werd de doodstraf in China vorig jaar 2400 keer voltrokken. In 1983 was dat nog tien keer zoveel.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie