Tientallen verdachten na betoging Keulen

Het Openbaar Ministerie in Keulen heeft na de uit de hand gelopen betoging van zondag tegen 57 mensen een onderzoek geopend. 

Zij worden onder meer verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel en openlijke geweldpleging. Er zijn 44 politieagenten gewond geraakt en verscheidene politiewagens zijn onherstelbaar beschadigd.

Dat liet het Openbaar Ministerie maandag weten.

Naast de Dom in het centrum van Keulen waren zondag 4500 voetbalhooligans bijeengekomen om te protesteren tegen radicaal islamisme, onder het motto: hooligans tegen salafisme. Het kwam al snel tot geweld.

De hooligans bekogelden de politie met vuurwerk, flessen en stenen. De agenten zetten knuppels, pepperspray, waterkanonnen en pantservoertuigen in om de orde te herstellen.

Sociale media

'Hooligans tegen salafisme' is een beweging die ontstond op internet. Via sociale media riepen ze op om naar Keulen te komen. Onder de betogers waren leden van de rechts-nationalistische NPD en de neonazistische partij Die Rechte.

De politie van Keulen weet nog niet of er Nederlanders onder de betogers waren en of die de wet hebben overtreden, aldus een zegsman. Momenteel worden video-opnames geanalyseerd die tijdens de onregeldheden zijn gemaakt.

Daarbij werkt de Keulse politie samen met agenten in de plaatsen van waar de hooligans afkomstig zijn. ''Die kennen daar de scene. Die samenwerking is ook internationaal'', aldus de woordvoerder.

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas (SPD), wil dat de geweldplegers worden vervolgd: ''Wie geweld pleegt in een Duitse stad, zal met alle middelen die de rechtsstaat heeft, worden vervolgd en bestraft." Parlementslid Wolfgang Boschbag (CDU) vindt dat de betoging niets met politiek te maken had, maar dat de hooligans naar Keulen kwamen om een ''slachtpartij" te houden.

Bekijk beelden van de rellen:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie