Seculiere partij claimt verkiezingsoverwinning Tunesië

De seculiere oppositiepartij Nida Tunis claimt de verkiezingen in Tunesië te hebben gewonnen. De partij zou daarmee de grootste partij van het land geworden zijn. 

Dat meldt persbureau AP maandag.

Hoewel er nog geen officiële voorlopige uitslagen bekend gemaakt zijn, zegt de partij de verkiezingen te hebben gewonnen. De partij zou naar eigen zeggen ongeveer 80 zetels gaan bezetten in het 217 zetels tellende parlement. 

Daarmee zou de partij een overwinning hebben geboekt op de heersende Islamitische partijen in Tunesië en meer zetels hebben dan elke andere partij in het land. 

De campagne van de partij Nida Tunis was ook gericht op het bestrijden van de Islamitische Ennahda Partij, die het land bestuurde in een turbulente periode met economische problemen en extremisme. 

Ennahda heeft het verlies inmiddels geaccepteerd, zo laat de partij maandag weten. "We accepteren dit resultaat en feliciteren de winnaar", zei een partijfunctionaris van Ennahda. 

De verkiezingen in Tunesië zijn de eerste vrije verkiezingen sinds de burgers van het land de voormalige dictator Zine El Abidine Ben Ali in 2011 verdreven tijdens de revoluties van de Arabische Lente.

Lees meer over:
Tip de redactie