Zeker 27 leden van een sjiitische militie zijn maandag gedood door een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Jurf al-Sakhar, vlakbij Bagdad. In de Iraakse hoofdstad kwamen nog eens vijftien mensen om bij een aanslag.

Dat hebben bronnen binnen het leger en de politie gezegd.

Iraakse veiligheidstroepen veroverden zaterdag het grootste deel van Jurf al-Sakhar, dat iets ten zuiden van Bagdad ligt, op strijders van terreurgroep Islamitische Staat.

De dader bracht een legervoertuig vol explosieven tot ontploffing. Ongeveer zestig sjiitische strijders raakten gewond. De milities hadden de veiligheidsdiensten geholpen bij de herovering van de stad.

Bij een aanslag in Bagdad zelf kwamen nog eens vijftien mensen om het leven. Een autobom werd tot ontploffing gebracht in een drukke winkelstraat.

Cruciaal belang

Jurf al-Sakhar is van cruciaal belang voor het regeringsleger. Als de stad in handen van IS zou zijn gebleven, zou voor IS de weg vrij zijn om naar Bagdad op te rukken.

Bovendien zou de terreurgroep zijn bolwerken in de westelijke provincie Anbar kunnen versterken en vanuit de stad aanvallen kunnen uitvoeren in het zuiden van Irak, waar de sjiieten veruit in de meerderheid zijn.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS