Israël wil duizend woningen bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat kondigde de regering van premier Benjamin Netanyahu maandag aan. 

Vierhonderd huizen moeten verrijzen in de nederzetting Har Homa, zeshonderd in de wijk Ramat Shlomo.

De bouw is omstreden, omdat het Arabische deel van Jeruzalem geannexeerd gebied is. Toch zegt het land dat de nieuwe Joodse woningen ook voor de Palestijnen zijn. Volgens de gemeente lagen de bouwplannen er al langer.

De ultranationalistische partij Het Joodse Huis vindt de plannen niet ver genoeg gaan. Leider Naftali Bennett, minister in het kabinet van Netanyahu, liet doorschemeren dat er zeker tweeduizend woningen moeten komen om de coalitie staande te houden.

De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat veroordeelt de uitbreiding van ''de illegale nederzettingen in de hoofdstad van de staat Palestina". De Palestijnse inwoners van Jeruzalem klagen dat ze zelden vergunningen krijgen om huizen te bouwen in het gebied.

Eerder deze maand presenteerde Israël soortgelijke plannen in de wijk Givat Hamatos. Dat leidde tot veel kritiek uit het buitenland. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde de plannen een bedreiging van een mogelijk vredesakkoord.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen