De parlementsverkiezingen in Oekraïne lijken uit te draaien op een nek-aan-nekgevecht tussen de pro-Europese partijen van president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek. 

Toen 38 procent van de stemmen was geteld, stond de partij van de premier 0,08 procentpunt voor op die van de president: 21,60 tegen 21,52 procent. Dat liet de Centrale Kiescommissie maandag weten.

Andere partijen liggen ver achter. Op de derde plaats staat het eveneens pro-Europese Samopomitsj (Zelfhulp) van burgemeester Andrej Sadovi van de in het westen gelegen stad Lviv.

Die partij stond na het tellen van ruim een derde van de stemmen op 10,99 procent. Het Oppositieblok, met veel bondgenoten van de in februari afgezette pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, was niet verder gekomen dan 9,7 procent van de stemmen.

Gesprekken

President Porosjenko heeft maandagochtend al aangekondigd in gesprek te willen gaan met mogelijke coalitiepartners. Omdat de pro-Europese partijen volgens de peilingen de meeste kans maken is dat voor Poroshenko reden genoeg om niet op de uitslag te wachten en alvast te gaan praten met andere partijen.

Volgens de Oekraïense leider is geen tijd te verliezen. ''We hebben tien dagen om de beste regering te creëren voor Oekraïne, omdat geen andere regering klaar is voor de uitdagingen waar het land nu voor staat.''

Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft aan persbureau Ria Novosti laten weten dat Rusland de verkiezingsuitslag in Oekraïne zal erkennen. 

"Het is voor ons belangrijk dat Oekraïne eindelijk een overheid heeft die elkaar niet bevecht of het land naar het Westen of het Oosten trekt, maar de problemen die het land heeft zal aanpakken", zei Lavrov.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne