De Australische regering verleent geen visa meer aan reizigers uit Guinee, Sierra Leone en Liberia. Dat zei minister Scott Morrison van Immigratie maandag tegen de Australische tv-zender ABC.

Op die manier wil het land een mogelijke epidemie tegengaan.

Reizigers met een permanent visum moeten drie weken in quarantaine voordat ze naar het land mogen reizen. Van mensen die al een tijdelijk visum hadden gekregen, maar nog niet naar Australië zijn gereisd, wordt het visum ingetrokken.

In augustus verscherpte Australië al de controle op luchthavens voor reizigers uit de West-Afrikaanse landen. En eind september maakte de regering bekend dat het geen artsen naar West-Afrika stuurt om te helpen met de bestrijding van de ziekte. Artsen die onverhoopt besmet raken kunnen volgens de regering in Canberra niet veilig worden gerepatrieerd.

Quarantaineregime

In Amerika heerst al langere tijd een streng quarantaineregime. Daar is echter ook kritiek op. De beslissingen hierover moeten niet aan politici worden overgelaten, vindt de Amerikaanse verpleegkundige Kaci Hickox. Ze werd na haar terugkeer uit ebolagebied naar eigen zeggen aan een "onmenselijk" regime onderworpen.

Politici en wetenschappers in de Verenigde Staten blijken heel verschillend te denken over de aanpak van de ebola-epidemie en die kloof zou hoe langer hoe groter worden.

Ook de staten New York en Illinois voerden strenge regels in voor reizigers uit door ebola getroffen landen.

Gouverneurs Chris Christie, Andrew Cuomo en Rick Scott vinden de voorschriften van de regering in Washington ontoereikend en dwingen arrivés uit Sierra Leone, Liberia en Guinee onder meer 21 dagen van strikte quarantaine in acht te nemen. 

Weerstand

Die aanpak stuit echter op steeds meer weerstand van artsen, verpleegkundigen en wetenschappers. Directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten verscheen zondag in alle mogelijke politieke talkshows om het op te nemen tegen overdreven afzonderingsregels voor mensen uit West-Afrika.

Hij noemde de strenge aanpak van de gouverneurs onnodig en sprak de vrees uit dat die vrijwilligers zal afschrikken naar West-Afrika te reizen om deel te nemen aan de strijd tegen ebola. 

Fauci vindt de verplichte quarantaine maar kortzichtig. "De beste manier om ons te beschermen is om de epidemie in Afrika een halt toe te roepen. En we hebben dat medisch personeel nodig, dus we willen het hun niet te ongemakkelijk maken om nota bene vrijwillig af te reizen." 

De regering van president Barack Obama wees erop dat de maatregelen van de gouverneurs "geen grond vinden in de wetenschap". Het Witte Huis heeft Christie en Cuomo op de hoogte gebracht van zijn zorgen over hun ebolabeleid. 

Aantal besmettingen

Het aantal mensen wereldwijd dat besmet of mogelijk besmet is geraakt is inmiddels opgelopen tot boven de tienduizend. Inmiddels zijn al 4.922 mensen aan de ziekte bezweken.

De uitbraak van ebola in West-Afrika is de grootste in de geschiedenis. Vooral Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn zwaar getroffen.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola