Hoewel de stemmen in Oekraïne nog worden geteld, heeft president Petro Porosjenko al aangekondigd in gesprek te willen met mogelijke coalitiepartners.

Dat berichtte de BBC maandag.

Pro-Europese partijen, met de lijst van Porosjenko voorop, hebben volgens exitpolls de beste kaarten om de verkiezingen te winnen. Voor de president reden genoeg om niet op de uitslag te wachten en alvast te gaan praten met andere partijen.

Volgens de Oekraïense leider is geen tijd te verliezen. ''We hebben tien dagen om de beste regering te creëren voor Oekraïne, omdat geen andere regering klaar is voor de uitdagingen waar het land nu voor staat'', zei Porosjenko.

Jatsenjoek

De president noemde de partij van de eveneens pro-Europese premier Arseni Jatsenjoek als een mogelijke partner.

Zijn groepering kan volgens de exitpolls rekenen op zo'n 21 procent van de stemmen. Het blok van Porosjenko zou de steun krijgen van 23 procent van de kiezers.

De eerste voorlopige cijfers over de verkiezingsuitslag worden in de loop van maandag verwacht.

Jongeren

De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Oekraïne zondag was beduidend lager dan bij de presidentsverkiezingen eerder dit jaar.

Dat zegt de Nederlandse Europarlementariër Kati Piri (PvdA), die daar aanwezig was als waarneemster. Waarschijnlijk heeft nog geen 40 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.

Piri, die laat weten dat de verkiezingen rustig zijn verlopen, noemt als reden voor de lage opkomst dat vooral jongeren zijn thuisgebleven. Ze hebben weinig vertrouwen in de politiek.

''Tel daarbij op dat veel mensen het politieke systeem niet snappen. Het is niet transparant." Er deden veel partijen en kandidaten mee die onbekend zijn bij de kiezers. Volgens Piri werkt dit mogelijke fraude in de hand.

Stembureaus

Als waarneemster bezocht Piri zondag twaalf stembureaus in de stad Odessa. Ze sprak daar onder meer met kiezers en was aanwezig bij het tellen van de stemmen.

In de twee oostelijke regio's waar het regeringsleger oorlog voert tegen pro-Russische rebellen, Donetsk en Loegansk, werd niet gestemd. In de eveneens in het oosten gelegen steden Charkov en Dnjepropetrovsk waren de stembussen wel geopend.

Collega-EU-parlementariërs lieten weten dat zich daar evenmin problemen hebben voorgedaan.