Het Witte Huis laat maandag weten de verplichte quarantinemaatregelen die worden opgelegd aan verplegers uit Afrikaanse landen te herzien.

De maatregelen staan onder druk doordat een Amerikaanse verpleegkundige zich niet neerlegt bij het feit dat ze bij terugkomst uit West-Afrika tegen haar zin onder quarantaine is geplaatst. 

Obama wil een spoedvergadering omdat de staten New York en New Jersey de maatregel van drie weken in quarantine hanteren.

De verpleegkundige, Kaci Hickox van Artsen zonder Grenzen, heeft een advocaat in de arm genomen om haar 21 dagen durende isolatie aan te vechten. De vrouw deed zondag vanuit een isolatietent telefonisch haar beklag bij CNN. ''De eerste twaalf uur was ik in shock, nu ben ik kwaad'', zei Hickox, die in Sierra Leone ebolapatiënten bijstond.

Burgerrechten

Volgens de verpleegkundige worden haar burgerrechten geschonden door de verplichte quarantaine. ''Ik vertoon geen symptomen en ben fysiek sterk'', aldus Hickox, die naar eigen zeggen ''emotioneel uitgeput'' is.

Haar isolatietent in New Jersey zou niet beschikken over een douche, televisie of leesmateriaal, waardoor Hickox maar eigen zeggen vooral naar de muren staart. Het ziekenhuis bestrijdt dat: de verpleegkundige zou toegang hebben tot haar telefoon, een computer, kranten en tijdschriften.

De regering van de VS heeft zich inmiddels gemengd in de discussie over Amerikaanse staten die terugkerende ebolabestrijders laten isoleren. Het Witte Huis liet weten zich zorgen te maken over de onbedoelde gevolgen van ''beleid zonder basis in de wetenschap'' op de bestrijding van de ziekte in West-Afrika.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola | Dossier ebola