De Zuid-Afrikaanse doelman Senzo Meyiwa is zondag doodgeschoten bij een overval omdat hij zijn vriendin probeerde te beschermen.

Dat heeft een regionale veiligheidsfunctionaris laten weten. De keeper van Orlando Pirates, die enige tijd onder Ruud Krol trainde, was 27 jaar.

"Twee mannen kwamen het huis van zijn vriendin binnen en eisten mobiele telefoons, geld en andere waardevolle spullen", aldus de functionaris.

"Senzo probeerde zijn vriendin Kelly te beschermen omdat een van de mannen een pistool op haar had gericht."

Meyiwa werd daarna neergeschoten. Hij werd nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar daar kon alleen zijn overlijden worden vastgesteld.

Aanvoerder

Meyiwa was de laatste vier interlands aanvoerder van 'Bafana Bafana', het team waar ook Ajacied Thulani Serero deel van uitmaakt.

Hij had zaterdag nog gespeeld en met zijn club de halve eindstrijd bereikt van het toernooi om de Zuid-Afrikaanse beker. Orlando Pirates versloeg Ajax Cape Town in Johannesburg met 4-1.

Bondscoach Ephraim Mashaba meldde zich kort na de schietpartij met diverse ploeggenoten van Meyiwa bij het ziekenhuis.

Verslagenheid

De verslagenheid in Zuid-Afrika is groot. 

''We rouwen om de dood van deze jonge voetballer wiens leven op het hoogtepunt van zijn carrière werd beëindigd'', zei president Jaco Zuma in een maandag uitgegeven verklaring. ''Woorden kunnen niet beschrijven in welke shock dit land verkeert na dit verlies.''

De competitiewedstrijd van de Pirates zaterdag tegen Kaiser Chiefs is uitgesteld ''uit respect voor Senzo. Dit is het enige juiste om te doen'', aldus de voorzitter van de Professional Soccer League Brand De Villiers.

Geweld

De politie heeft laten weten er alles aan te doen om de daders te vrinden. Er is een beloning voor de juiste tip uitgeloofd van omgerekend 10.000 euro.

In Zuid-Afrika zijn er jaarlijks veel slachtoffers van geweld te betreuren. Tussen april 2013 en maart 2014 werden er maar liefst 17.000 mensen vermoord.

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius kreeg afgelopen week vijf jaar cel voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Bekijk de reactie van het elftal: