Tanks van het Libanese leger hebben zondag posities van moslimextremisten bestookt in de nauwe straatjes van een arme buurt in de noordelijke stad Tripoli. 

In de wijk Bab Tabbaneh klonken hevige schotenwisselingen en af en toe zware explosies.

De gevechten die vrijdagavond in de een na grootste stad van Libanon uitbraken zijn de hevigste sinds maanden.

Volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten kwamen tien regeringsmilitairen en vier burgers om het leven en vielen er veel gewonden. Over het aantal slachtoffers aan de kant van de extremisten waren geen cijfers voorhanden.

Minister van justitie Ashraf Rifi droeg het leger zondagavond op een veilige doorgang voor ambulances open te stellen zodat gewonden en burgers geëvacueerd kunnen worden. Verschillende ziekenhuizen in Tripoli vroegen via lokale televisiestations om bloeddonaties.

Syrië

In het noorden van Libanon heersen al langere tijd spanningen tussen het Libanese leger en moslimextremisten in verband met de burgeroorlog in het buurland Syrië.

Soennitische militanten die zich door het Nusrafront en de groep Islamitische Staat laten inspireren voerden in de afgelopen maanden in en bij Tripoli meerdere aanvallen uit op Libanese militairen.

Legercommandant Jean Kahwaji sprak deze maand het vermoeden uit dat extremisten uit Syrië een burgeroorlog wilden ontketenen om een passage naar de Libanese kust te forceren.

IS

Jihadisten uit Syrië liepen in augustus de Libanese grensplaats Arsal onder de voet. Ze doodden een aantal militairen en politieagenten en ontvoerden er een stuk of twintig. Twee soldaten werden door IS-leden onthoofd, een derde werd door Nusra-strijders doodgeschoten.

Het Nusrafront dreigde zondag nog een soldaat te doden vanwege de legeraanvallen in Tripoli, maar liet later weten hier voorlopig van af te zien op aandringen van soennitische geestelijken in Libanon. 

Libanon is zelf bitter verdeeld over de oorlog in Syrië. Soennieten steunen de Syrische rebellen en sjiieten de regering van president Bashar Assad. De sjiitische Hezbollah-militie stuurde strijders naar Syrië om mee te vechten aan de kant van het regime. Soennitische militanten in Libnon hebben in reactie hierop sjiieten aangevallen en ook Libanese veiligheidstroepen, omdat zij menen dat die stiekem door Hezbollah worden gedomineerd.