Oekraïense kiezers hebben in de zondag gehouden parlementsverkiezingen in grote meerderheid op pro-westerse partijen gestemd. 

Exitpolls wezen de partij van president Petro Porosjenko met 22 tot 23 procent van de stemmen als winnaar aan, op de voet gevolgd door het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek met ruim 21 procent.

Porosjenko en Jatsenjoek zijn allebei voor hervormingen om de voormalige Sovjetrepubliek voor de economische ondergang te behoeden.

De derde partij in het land, met 14 procent van de stemmen, is Samopomitsj, een pro-Europese partij die vooral in het westen van het land steun heeft. 

Onderhandelingen

Porosjenko liet in een verklaring op zijn website weten dat coalitieonderhandelingen maandag beginnen en niet langer dan tien dagen zullen duren.

Hoewel bijna drie miljoen mensen door aanhoudende strijd met pro-Russische separatisten in het oosten van het land niet konden stemmen, legde Porosjenko de stembusuitslag uit als een ongekende blijk van steun van het Oekraïense volk. 

Meerderheid

"Een grondwettelijke meerderheid - meer dan driekwart van de kiezers nam deel aan de verkiezingen - heeft krachtig en onherroepelijk steun uitgesproken voor een Europese koers voor Oekraïne", zei Porosjenko. 

Andere groepen die in het parlement zijn gekozen zijn de Radicale Partij van de populist Oleh Liasjko, de nationalistische Svoboda-partij en de Vaderlandpartij van de vroegere premier Joelia Timosjenko.

Triomf

Het nieuwe parlement heeft een totaal ander aanzien dan het oude, dat werd gedomineerd door de pro-Russische Partij van de Regio's van de in februari na maandenlange onrust afgezette president Viktor Janoekovitsj, die de banden met Moskou wilde aanhalen. Sommige aanhangers van de Partij van de Regio's hebben onderdak gevonden in het Oppositieblok, dat met bijna acht procent van de stemmen de kiesdrempel van vijf procent ruimschoots heeft gehaald. 

"Wij zien een triomf van pro-Europese krachten en een ineenstorting van pro-Russische partijen", zei Michailo Mistsjenko, een analist van de denktank Razoemkov. "Oekraïners zien hun toekomst in Europa en dit is iets waar alle Oekraïense politici rekenschap van moeten afleggen." 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne