De Belgische minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) zijn met de dood bedreigd ''uit geradicaliseerde hoek''.

Dat heeft Jambon zondag gezegd op de Belgische tv-zender VTM. Jambon en Francken zijn beiden van de Vlaams-nationalistische partij N-VA.

De bedreigingen zijn vrijdag binnengekomen op een politiebureau in de stad Arlon. Het ging om een handgeschreven brief, die is ondertekend door iemand die zichzelf uitgeeft voor een extreme moslim, aldus Jambon. Volgens de briefschrijver lopen de levens van Jambon en Francken gevaar als zij België niet verlaten.

De brief is afgestempeld in Luik. Wie erachter zit, is niet bekend. Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) onderzoekt de zaak.

Francken krijgt bescherming. Dat betekent dat de politie intensiever patrouilleert in de buurt van zijn huis, en de school en crèche van zijn kinderen. Voor Jambon hoefde de extra bewaking niet.

Jambon kwam onlangs in opspraak door een uitspraak uit 2001. Hij zei toen dat Vlaamse collaborateurs die samenwerkten met de nazi's ''hun redenen hadden". Of deze uitspraak in verband staat met de brief, is onbekend.