Onder grote belangstelling van de kiezers zijn zondag in Tunesië de parlementsverkiezingen begonnen. In de hoofdstad Tunis stonden al voor de opening lange rijen voor de stembureaus.

Het is de eerste keer dat in het Noord-Afrikaanse land een volksvertegenwoordiging wordt gekozen sinds eerder dit jaar een nieuwe democratische grondwet werd aangenomen. De Arabische Lente begon in Tunesië, in 2010.

Volgens Europese waarnemers loopt de gang naar de stembus ordentelijk. 80.000 militairen en agenten zijn opgetrommeld voor de beveiliging.

Er wordt gevreesd voor aanslagen van militante islamisten. De afgelopen tijd zijn er diverse schotenwisselingen tussen militairen en radicale moslims geweest. Vrijdag doodde een antiterreureenheid in een buitenwijk van Tunis zes leden van een militante islamitische groep.

Ennahda

Bij de eerste vrije verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering in oktober 2011 werd Ennahda (wedergeboorte) het grootst. In de peilingen moet die gematigde islamitische partij het nu afleggen tegen de seculiere, gematigd linkse Nidaa Tounis (de roep van Tunesië).

Naar verwachting wordt zondagavond een eerste prognose van de uitslag bekendgemaakt. De officiële uitslag komt binnen een maand.