De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn de eerste uren rustig verlopen, hebben internationale waarnemers vastgesteld. De stembureaus openden zondag om 8.00 uur lokale tijd hun deuren.

''De omstandigheden in Oekraïne zijn heel zwaar'', zei de Zweedse coördinator Kent Hardstedt van de OVSE-waarnemersmissie.

''Een deel van het land is illegaal geannexeerd, er is oorlog in het oosten van het land, er zijn honderdduizenden binnenlandse vluchtelingen en zeer zware economische omstandigheden.''

Hardstedt zag een grote bereidheid onder de Oekraïense autoriteiten om de stembusgang zo goed mogelijk te organiseren.

''We hebben een bevolking gezien die wil stemmen, een bevolking die de hoop heeft dat het land vooruit gaat, dat er meer democratie komt en dat er een parlement komt dat alles doet wat nodig is om de economie een impuls te geven.'' Maar de Zweed zag ook mensen die teleurgesteld zijn in de politiek.

De OVSE-missie telt zevenhonderd waarnemers uit veertig landen.

Porosjenko

De Oekraïense president Petro Porosjenko (49) bracht zondag aan Kramatorsk. De oostelijke stad was eerder in handen van pro-Russische separatisten. Porosjenko wil de Oekraïense militairen, die de stad nu controleren, naar eigen zeggen een hart onder de riem steken voor hun ''dagelijkse heldendaden'' in het oostelijke conflictgebied. Meer dan 10.000 militairen in dit gebied zijn kiesgerechtigd.

In de oostelijke regio's Loehansk en Donetsk wordt niet gestemd. Het gebied is in handen van rebellen.

In totaal zijn 85.000 militairen en agenten ingezet om de vervroegde verkiezingen vreedzaam te laten verlopen. Porosjenko hoopt op meer steun in het parlement voor zijn pro-westerse agenda.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne