In Afghanistan hebben de laatste Amerikaanse mariniers en Britse gevechtseenheden hun werkzaamheden in het Centraal-Aziatische land zondag officieel afgesloten. 

De Amerikaanse en Britse vlaggen zijn neergehaald in de kampen Leatherneck en Bastion in de provincie Helmand, dertien jaar nadat het Taliban-regime werd afgezet. Het precieze tijdstip van de terugtrekking is om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

Kamp Leatherneck is de grootste Amerikaanse basis. Op het hoogtepunt telde het 40.000 man personeel. Onlangs waren er nog 4500 mensen, en de laatsten zijn binnenkort verdwenen.

De eens zo drukke basis lijkt nu meer op een ommuurde spookstad. Het Afghaanse leger neemt er binnenkort zijn intrek.

11 september

Na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS vielen de Amerikanen en de Britten het Taliban-bewind en al-Qaeda in Afghanistan aan. De Taliban werden uit de hoofdstad Kabul verdreven, maar bleven doorvechten. In die strijd zijn de afgelopen jaren 2349 Amerikanen en 453 Britten gesneuveld.

Er blijven voorlopig westerse militairen in Afghanistan om te helpen bij het opleiden van de Afghaanse troepen. Die hebben dit jaar al zo'n vierduizend man verloren in de strijd tegen radicale moslimstrijders.