Circa 150 Iraakse Koerden zijn met zware wapens op weg naar de Syrische grensplaats Kobani om daar te helpen in de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS).

Dat melden Koerdische media. Zij reizen met toestemming van de regering in Ankara over Turks grondgebied.

Het parlement in Iraaks Koerdistan ging woensdag akkoord met het sturen van strijders, de zogenoemde peshmerga's, naar Kobani.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder deze week dat het Iraakse Koerden zou helpen om in Kobani te komen. De stad wordt al wekenlang door IS belegerd en is aan de Syrische kant omsingeld, maar heeft wel een grens met Turkije.

Bombardementen

Bij bombardementen op doelen van IS in de Iraakse stad Mosul zijn zaterdag onderwijl zeker 55 strijders van de terreurgroep gedood. Dat hebben een Iraakse politiechef en een regionale Iraakse bestuurder gezegd.

Ook zouden door de luchtacties munitievoorraden van IS zijn vernietigd. Volgens Iraakse bronnen hadden Franse vliegtuigen een belangrijke rol bij de luchtacties.

Ook op de grond werden vrijdag en zaterdag successen geboekt in de strijd tegen IS in Irak. Koerdische veiligheidsbronnen melden dat Koerdische strijders de stad Zumar in het noorden van Irak en enkele omliggende dorpen hebben heroverd op de terreurbeweging. Begin augustus liepen strijders van IS Zumar onder de voet.

Jurf al-Sakhar

Iraakse veiligheidstroepen hebben op hun beurt het grootste deel van de stad Jurf al-Sakhar, vlakbij Bagdad, heroverd. "We zijn erin geslaagd om de terroristen van IS de stad Jurf al-Sakhar uit te werken en nu gaan we de Iraakse vlag op de overheidsgebouwen hangen", zei provinciegouverneur Sadiq Madloul.

Het is een belangrijke overwinning vanwege de strategische ligging van Jurf al-Sakhar. De Iraakse autoriteiten kunnen met controle over de stad voorkomen dat de soennitische extremisten van IS dichter bij de hoofdstad Bagdad komen.

Sommige strijders van IS zijn gevlucht in de richting van de westelijke stad Fallujah, die de terreurgroep in handen heeft. Ondertussen gaan de gevechten nog steeds door in de buurt van een brug tussen Jurf al-Sakhar en Anbar, volgens een commandant en woordvoerder van de Iraakse veiligheidstroepen.

IS heeft delen van het noorden en westen van Irak in handen.

AchtergrondenOpmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet l Strijd tegen IS zet Koerden op de kaart l Vijf vragen over het beleg van Kobani