Italiaanse vakbondsleden zijn zaterdag in Rome massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen versoepeling van het ontslagrecht en verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Voor de afsluitende manifestatie op het plein Piazza San Giovanni worden honderdduizenden betogers verwacht.

Susanna Camusso, de leidster van de CGIL, de grootste Italiaanse vakbondskoepel, dreigt met een algemene staking als het parlement de maatregelen aanneemt.

Volgens de oorspronkelijk aan de Italiaanse Communistische Partij (PCI) gelieerde CGIL is er al te veel onzekerheid op de arbeidsmarkt. Het kabinet-Renzi vindt de hervormingen nodig om de economie aan te wakkeren. Italië kampt met een jeugdwerkloosheid van boven de 40 procent.

Arbeidsrecht

Italiaanse werkgevers klagen dat het door het geldende arbeidsrecht te moeilijk en te duur is om weer af te komen van werknemers in vaste dienst. Daarom sluiten zij steeds minder vaste contracten af.

Met name jongeren klagen over de onzekerheid van tijdelijke banen. Sociologen en politici zien ook een "conflict tussen generaties". Een vaste baan lijkt vooral weggelegd voor ouderen die er ooit een hebben bemachtigd.

Bekijk beelden: