Alexander Beltrán Herrera, oud-lid van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC, is in de Verenigde Staten tot 27 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol bij de gijzeling van drie Amerikanen. 

De drie werden in 2003 ontvoerd, nadat hun vliegtuig in de jungle in het zuiden van Colombia was neergestort. Zij werden in juli 2008 bevrijd.

Bij de gijzeling zou ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer betrokken zijn geweest. In een documentaire die bijna vier jaar geleden werd vertoond, was te zien hoe zij vertaalde tussen het Spaans van de FARC en het Engels van de Amerikaanse gijzelaars. De Amerikaanse justitie klaagde haar daarom in december 2010 aan.

De eenheid van Beltrán Herrera hield de Amerikanen ongeveer twee jaar vast. Hij was er ook verantwoordelijk voor dat zij van het ene naar het andere kamp werden overgebracht.

Littekens

Thomas Howes, Keith Stansell en Marc Gonsalves waren betrokken bij een missie tegen de drugshandel. Tijdens hun gevangenschap waren zij steeds geboeid. Stansell toonde vrijdag de littekens die hij daardoor heeft gekregen. Hij werd aan een boom vastgetekend, terwijl hij aan malaria leed.

Beltrán Herrera werd in 2011 aangehouden en een jaar later aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Hij verklaarde zich in maart schuldig op drie punten van de aanklacht. Via een tolk bood hij de Amerikanen zijn excuses aan.