De verpleegkundige Nina Pham, die bij de behandeling van een ebolapatiënt in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Dallas zelf besmet raakte, is genezen. 

Dat hebben medewerkers van de Amerikaanse gezondheidsdienst vrijdag laten weten.

Pham had contact met de inmiddels overleden patiënt Thomas Eric Duncan. Nadat ze besmet was geraakt, werd de verpleegkundige overgebracht naar een geïsoleerde ruimte in de National Institutes of Health (NIH), een instelling van de Amerikaanse overheid bij de hoofdstad Washington.

Pham was de eerste patiënt die ebola in de Verenigde Staten heeft opgelopen. 

Obama

Nadat Pham het ziekenhuis had mogen verlaten, sprak ze met president Barack Obama in het Witte Huis. Obama had haar daar uitgenodigd en omhelsde haar.

Amber Vinson, de andere verpleegkundige die bij de behandeling van Duncan ebola opliep, heeft volgens de artsen de ziekte ook niet meer onder de leden. Zij heeft het ziekenhuis in Atlanta waarin ze was opgenomen, echter nog niet mogen verlaten.

Quarantaine

De regering van de VS overweegt alle gezondheidswerkers die uit Liberia, Sierra Leone en Guinee het land binnenkomen, in quarantaine te plaatsen. 

Een woordvoerder van het overheidsorgaan voor het beheersen en voorkomen van ziekten zei dat het afzonderen van verpleegkundigen en anderen die bij de behandeling van ebolapatiënten betrokken zijn geweest, een van de opties is die worden onderzocht.

Donderdag werd bekend dat de ziekte is vastgesteld bij een arts in New York die onlangs voor hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in West-Afrika heeft gewerkt.

Mali

Intussen is de eerste ebolapatiënt in Mali, een meisje van 2 jaar, aan het virus bezweken. Dat heeft een medewerker van de Malinese gezondheidsdienst laten weten. Het was de eerste persoon bij wie in Mali ebola was geconstateerd.

Het meisje was onlangs uit Guinee naar het noordelijke buurland gereisd. Guinee behoort met Liberia en Sierra Leone tot de landen die het zwaarst door de ebola-epidemie zijn getroffen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het niet blijft bij één geval van ebola in Mali. Veel Malinezen lopen een groot risico omdat het meisje dat donderdag besmet bleek onderweg door Mali hevig uit haar neus bloedde.

De WHO heeft de komst van ebola naar Mali aangemerkt als noodsituatie. De peuter, die met haar grootmoeder op reis was, was zichtbaar ziek. Ze is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in aanraking geweest met 43 mensen, onder wie tien artsen en verpleegkundigen. Zij zijn in quarantaine geplaatst.

Bekijk beelden:

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola | Dossier ebola