Zeker 28 mensen zijn vrijdag in Egypte om het leven gekomen door twee aanslagen in de Sinaï.

De meeste slachtoffers zijn militairen, aldus veiligheidsbronnen tegen Egyptische staatsmedia. Enkele tientallen mensen raakten gewond.

Een eerste bom ging af bij twee gepantserde voertuigen die waren gestopt bij een controlepost buiten de stad al-Arish.

Daardoor vielen zeker 25 doden en vielen tientallen gewonden. Het gaat om een van de bloedigste aanslagen in Egypte sinds de val van president Mohammed Mursi in de zomer van 2013. Het leger zette toen de uit de islamitische Moslimbroederschap voortgekomen Mursi af.

Spoedzitting

Kort na de eerste aanslag vrijdag volgde een nieuwe terreuractie in de buurt van al-Arish. Volgens Egyptische bronnen openden onbekenden het vuur op veiligheidspersoneel. Daardoor kwamen zeker drie veiligheidsmedewerkers om. Naar aanleiding van de terreur van vrijdag heeft de huidige president, oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi, zijn Nationale Defensieraad voor een spoedzitting bijeengeroepen.

Het Egyptische leger strijdt in de Sinaï al jaren tegen militante groepen en smokkelaarsbendes. Die hebben hun macht in het gebied uitgebreid sinds het begin van de opstand tegen de toenmalige president Hosni Mubarak in 2011.

Alle berichten over Egypte