Er is nog geen bewijs dat er banden zijn tussen terreurgroep Islamitische Staat en de Canadees Michael Zehaf-Bibeau, die woensdag het vuur opende in Ottawa.

Dat zei de Canadese minister John Baird (Buitenlandse Zaken) vrijdag tegen de BBC.

Zehaf-Bibeau was volgens Baird ''zeker geradicaliseerd'', maar er kan niet worden hardgemaakt dat hij banden had met de terreurgroep.

De minister maakt zich naar eigen zeggen ''ernstig zorgen over het aantal Canadezen dat is geradicaliseerd en vecht in Syrië of Irak, maar we hebben geen bewijs dat de twee kan samenbrengen.''

Kast

Premier Stephen Harper zat tijdens de schietpartij in het parlement een kwartier verborgen in een kast, meldt de Canadese krant The Globe and Mail.

Parlementariërs maakten zich ondertussen op de schutter aan te vallen met geïmproviseerde speren.

Bekijk de schietpartij in het parlementsgebouw:

Geschrokken

De parlementsleden waren aan het vergaderen toen schoten klonken in het parlementsgebouw. Politici vertelden de krant hoe vlaggenstokken werden gepakt om als wapens te gebruiken. ''Die mannen stonden daar met die speren, klaar om iedereen te spietsen die binnenkwam'', zei een bron.

In totaal zouden zo'n honderdvijftig parlementariërs aanwezig zijn geweest in de ruimte. Harper zou ondertussen voor zijn eigen veiligheid in een kast zijn gestopt.

De politici hoefden hun geïmproviseerde wapens uiteindelijk niet te gebruiken. Toch besloten sommige aanwezigen de vlaggenstokken als souvenirs mee te nemen. ''Iedereen nam de speren mee naar huis'', zei de parlementariër. ''Ik laat die van mij inlijsten.''

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS