De Europese Unie schroeft de financiële hulp voor de strijd tegen ebola op tot 1 miljard euro.

Dat maakt de voorzitter van het overleg tussen alle staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen, Herman Van Rompuy, vrijdag via Twitter bekend.

Nederland had al ruim 30 miljoen euro toegezegd en premier Mark Rutte beloofde in de nacht van donderdag op vrijdag nog eens 5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor medische hulpgoederen.

Eerder deze week pleitte de Britse premier David Cameron dat de EU gezamenlijk 1 miljard euro vrij te maken voor maatregelen tegen ebola in met name West-Afrika. De EU zegde eerder wel 24 miljoen euro toe voor onderzoek naar de ziekte.

Coördinator

De Europese leiders besloten donderdag op het overleg een speciale coördinator in te stellen voor de ebolacrisis. Europees Commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp en Crisismanagement) uit Cyprus krijgt die taak.

Sommige EU-lidstaten hadden begin deze week al gepleit voor één aanspreekpunt voor alle Europese inspanningen om de ebolacrisis in West-Afrika te bestrijden en de verspreiding van de ziekte in de EU te voorkomen.

Vaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat er halverwege 2015 in West-Afrika enkele honderdduizenden doses ebolavaccin beschikbaar zijn. Een woordvoerster van de WHO meldt vrijdag dat twee kandidaat-vaccins al op mensen worden getest.

De organisatie denkt dat er ''enkele honderdduizenden doses'' worden geproduceerd in de eerste helft van het jaar. Die kunnen worden gebruikt om gezondheidswerkers in te enten tegen de ziekte. Er zouden geen plannen zijn om voor de zomer van 2015 te beginnen met een massale vaccinatiecampagne, maar de organisatie sluit niet uit dat de middelen toch op grote schaal worden ingezet.

Wondermiddel

De WHO waarschuwt echter dat vaccins geen ''wondermiddelen'' zijn waarmee de epidemie kan worden beëindigd. Het aantal doden door ebola nadert de 5000. De West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn het zwaarst getroffen door de epidemie.

Woensdag maakte WHO bekend dat het aantal doden door ebola de vijfduizend nadert. Het virus is inmiddels bij bijna tienduizend mensen vastgesteld. Het gaat vooral om mensen in Guinee, Sierra Leone en Liberia. 

Bekijk hoe ebola het lichaam aanvalt:

Mali

Ook in Mali is een eerste geval van ebola ontdekt. De WHO stuurt daarom een team experts naar het West-Afrikaanse land, maakt de organisatie vrijdag bekend. De ziekte is vastgesteld bij een meisje van twee jaar dat onlangs overkwam uit Guinee.

''Het meisje bevindt zich nog in het ziekenhuis in Kayes, samen met familieleden die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus'', zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid tegen CNN.

In Mali zijn ook Nederlandse militairen aanwezig, maar zij bevinden zich ''honderden kilometers verderop'' in Bamako en ''meer dan duizend kilometer'' verderop in Gao. ''Maar we houden de situatie nauwgezet in de gaten'', liet een zegsvrouw van Defensie weten.

Volgens de WHO houden de gezondheidsautoriteiten in Mali 43 mensen in de gaten die in contact met het meisje zijn geweest. Onder hen zijn tien gezondheidsmedewerkers.

Donderdagavond werd ook bekend dat in een ziekenhuis in New York ebola is geconstateerd bij een Amerikaanse arts die onlangs in West-Afrika heeft gewerkt.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola | Dossier ebola