De zoektocht naar de vermeende onderzeeër in de wateren bij de Zweedse hoofdstad Stockholm is na een week stopgezet.

Dat heeft het leger vrijdag laten weten in een verklaring. Er is geen onderzeeër gevonden.

Zweedse militairen waren sinds vorige week vrijdag bezig met een grote zoekactie in de Oostzee, op zoek naar bewijzen voor een mogelijke buitenlandse onderwateroperatie.

De speurtocht zou gericht zijn op een Russische onderzeeër die noodsignalen zou hebben afgegeven. De autoriteiten gaven zondag een foto vrij waarop mogelijk een Russische onderzeeër te zien was.

Schepen, helikopters en honderden militairen speurden de afgelopen week de Zweedse wateren af. Het was de grootste maritieme mobilisatie sinds het einde van de Koude Oorlog. Toen maakten de Zweden regelmatig jacht op Russische onderzeeboten.

Nederland

De Russen beweren dat het om een onderzeeboot van Nederland gaat, maar dat wordt weer door Nederland en Zweden tegengesproken.

Hoewel de zoektocht deze week uiteindelijk niets opleverde, noemen de strijdkrachten het ''zeer waarschijnlijk'' dat een buitenlands vaartuig zich verborgen heeft gehouden in Zweedse wateren. Het mysterieuze vaartuig zou sinds afgelopen vrijdag zeker vijf keer zijn gesignaleerd door betrouwbare bronnen.

In september sprak Zweden al van 'serieuze dreiging' toen twee Russische gevechtsvliegtuigen het Zweedse luchtruim binnenvlogen.

Bekijk de reactie van de Zweedse marine: