Amerikaanse experts gaan berichten onderzoeken dat strijders van Islamitische Staat in Irak chloorgas hebben gebruikt in gevechten met Iraakse politiemensen bij de plaats Balad ten noorden van Bagdad. 

Dat melden Amerikaanse media vrijdag.

Volgens de Washington Post zijn vorige maand elf Iraakse politiemensen na een aanval door IS strijders naar een ziekenhuis gebracht. Daar werd geconstateerd dat ze verschijnselen hadden die wezen op vergiftiging met chloorgas. De politiemensen bleven allen in leven.

Iraakse strijdkrachten hebben verklaard dat in nog twee andere gevallen gifgas is gebruikt door IS. Wapens met het gas zouden afkomstig zijn uit voormalige fabrieken die in het gebied in het noorden van Irak staan dat IS controleert.

Deskundigen hebben hun twijfels omdat volgens hen de 2500 raketten gevuld met gifgas die daar nog zouden staan, onbruikbaar zijn.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal zich ook over de kwestie buigen. Dat zegde VN-chef Ban Ki-moon toe in een telefoongesprek met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Die was gealarmeerd door de berichten over het gebruik van gifgas en nam contact op met Ban.