De lidstaten van de Europese Unie zijn het in de nacht van donderdag op vrijdag eens geworden over een reeks klimaat- en energiemaatregelen voor de periode 2020-2030. 

Als belangrijkste afspraak moet de uitstoot van broeikasgassen over 16 jaar met ''ten minste 40 procent'' zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Ook moet zeker 27 procent van de energie afkomstig zijn van duurzame, hernieuwbare bronnen (bijvoorbeeld zonne- en windenergie). En als laatste is op een Europese top afgesproken dat het de bedoeling is dat het energieverbruik wordt teruggebracht met ten minste 27 procent.

Dat maakte de voorzitter van de Europese top Herman Van Rompuy in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

Brussel wilde eveneens dat de CO2-uitstoot met 40 procent zou worden gereduceerd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar de commissie had ook graag gezien dat er in 2030 30 procent minder energieverbruik zou zijn. Sommige landen wilden echter niet zo ver gaan.

Van Rompuy sprak over goed nieuws voor het klimaat, voor de gezondheid van de burgers en voor de internationale klimaattop in 2015 in Parijs. Een Europees akkoord gold als voorwaarde voor het slagen van het komende overleg in de Franse hoofdstad.