De Europese Unie krijgt een speciale coördinator voor de ebolacrisis. Dat maakte Europees president Herman Van Rompuy bekend op de laatste door hem geleide Europese top in Brussel.

De Europese leiders hebben besloten om komend Europees Commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp en Crisismanagement) uit Cyprus die taak te geven.

Sommige EU-lidstaten hadden begin deze week al gepleit voor één aanspreekpunt voor alle Europese inspanningen om de ebolacrisis in West-Afrika te bestrijden en de verspreiding van de ziekte in de EU te voorkomen.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei al dat hij een Europees ebolacoördinator een goede zaak vindt ''om zo snel en effectief mogelijk op te treden''.

Zo'n coördinator kan bijvoorbeeld de evacuatie regelen van Europese hulpverleners die in de risicogebieden ziek worden. Hij kan ook besluiten om het door Nederland aangeboden schip in te zetten voor transport van hulpgoederen naar de getroffen regio, aldus Koenders.

Nederland

Nederland gaat nog eens 5 miljoen euro vrijmaken om hulpgoederen in te slaan in de strijd tegen ebola. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag in Brussel. Rutte had het over onder meer ambulances en medische spullen. Nederland had al ruim 30 miljoen euro toegezegd.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola