Premier Stephen Harper van Canada heeft donderdag aangekondigd dat zijn regering de invoering van antiterreurwetgeving gaat versnellen. 

De veiligheidsdiensten krijgen meer bevoegdheden om mensen gevangen te zetten en te bewaken, zei hij in een toespraak tot het parlement.

De leden van de Canadese volksvertegwoordiging kwamen voor het eerst bijeen na de schotenwisseling woensdagochtend (plaatselijke tijd) in het parlementsgebouw. De zitting werd geopend met applaus voor de omgekomen militair en een minuut stilte.

De 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau vluchtte het gebouw in, nadat hij een militair had doodgeschoten. Er ontstond een schotenwisseling met beveiligers en de politie, die aan Zehaf-Bibeau het leven kostte. 

Held

De bewaker die Zehaf-Bibeau zou hebben gedood, werd donderdag als een held ontvangen in het Canadese parlementsgebouw. Harper en parlementariërs lieten minutenlang een staande ovatie horen toen beveiligingschef Kevin Vickers het Lagerhuis betrad.

Veel parlementariërs hadden een extra reden de voormalige politieman toe te juichen. Zij hadden zich woensdag verschanst in een kamer en werden ontzet door Vickers.

Paspoort

Volgens de Canadese media was het paspoort van tot de islam bekeerde Zehaf-Bibeau ingenomen, omdat hij was geradicaliseerd. Hij werd in de gaten gehouden door de Canadese inlichtingendiensten.

Donderdag maakte de Canadese politie ook bekend dat de dader alleen handelde. Eerder bestond het vermoeden dat er meerdere schutters waren, omdat er op meerdere plaatsen is geschoten.

Tweede keer

Het was de tweede keer in een week tijd dat in Canada een militair is gedood. De spanning in de Canadese hoofdstad is dan ook om te snijden. Toen premier Harper donderdag een krans legde voor de doodgeschoten militair, werd meters verderop een man opgepakt die over een politielint zou zijn gestapt.

Agenten met getrokken wapens omsingelden de verdachte en sommeerden hem op de grond te gaan liggen.

''Hij stapte over de tape heen. We vertelden hem dat niet te doen, maar hij luisterde niet'', zei een politieman bij het monument. Het is onduidelijk wat de man van plan was.