De schutter die woensdag in de Canadese hoofdstad Ottawa een militair doodschoot, handelde alleen. 

Dat heeft de Canadese politie donderdag bekendgemaakt.

Eerder bestond het vermoeden dat er meerdere schutters waren, omdat er op meerdere plaatsen is geschoten.

De dader is geïdentificeerd als de 32-jarige geboren Canadees Michael Zehaf-Bibeau. Hij was recentelijk tot de islam bekeerd. Volgens de Canadese media was het paspoort van tot de islam bekeerde Zehaf-Bibeau ingenomen, omdat hij was geradicaliseerd. Hij werd in de gaten gehouden door de Canadese inlichtingendiensten.

Zehaf-Bibeau schoot woensdag bij het Nationale Canadese oorlogsmonument de 24-jarige reservist Nathan Cirillo neer. Die overleed later in het ziekenhuis. 

De schutter ging vervolgens gewapend het gebouw van het Canadese parlement binnen. Daar werd hij door een bewaker doodgeschoten. Twee andere personen raakten bij de schotenwisseling gewond. 

Volgens de politie is er momenteel geen gevaar meer voor de openbare veiligheid als gevolg van de aanslag. De omgeving van het Canadese parlement blijft wel afgesloten vanwege het onderzoek.

Moeder

De moeder van Zehaf-Bibeau heeft in een reactie tegen persbureau AP gezegd dat ze huilt voor de slachtoffers en niet vanwege het verlies van haar zoon.

Ze zei in een telefoongesprek niet te weten wat ze tegen de slachtoffers van de aanval moet zeggen. "Kun je zoiets als nu gebeurd is uitleggen?", zei ze. "Het spijt ons heel erg."